Manipulatori a ne političari

Manipulatori a ne političari
Alija Redžepovac
KOMENTAR

                   

Jessica Stern profesorica na univerzitetu Boston, pitala je Radovana Karadžića:  "Kako susjedi počinju ubijati susjede"? Odgovor je strah, reče on. 

Raspirivanje straha moćno je oružje, što se možemo uvjeriti čitajući  Uvod u vojnu psihologiju, gdje se uočavaju dvije tehnike masovne manipulacije: igranje na kartu straha i zadovoljenje potrebe za osvetom. 

Tokom devedesetih godina Radovan Karadžić igrao je na kartu straha prema svome narodu, a slično  je igrao i sa zapadnim pregovaračima . Uspješno ih je ubjeđivao da je islamski ekstremizam u BiH realna prijetnja. Ističući svoj "strah" pojačavao je njihov strah, što je dovelo do toga da su oni sami počeli tvrditi da je taj rat rezultat starih etničkih konflikata i da oni tu ne mogu ništa učiniti. Karadžić je objašnjavao Jessici Stern, da kad je god razgovarao sa strancima naglašavao je svoju najvažniju poentu: bosanski muslimani hoće da nametnu islamsku državu, a moja je dužnost da branim srpski narod. Tako je Karadžić, razvijajući strah kod srpskog naroda, uspio nagovoriti normalne ljude da ubijaju svoje komšije. 

Sada  u Bosni i njenom susjedstvu na sceni su neki novi - stari likovi, koji se služe manipulacijama i trikovima, nastojeći da izazovu strah, kako bi ponovo okupili ljude da se uključe u borbu radi zaštite " naših" interesa. Koliko je narod u ovih 26 godina naučio i prozreo namjere manipulatora  da ne prihvati ulogu šahovskih figura da ih se ne pomjera i ne koristi u borbi za njihove interese, pokazat će vrijeme koje je pred nama. Da li je narod shvatio ono čime se Karadžić hvalio Jessici Stern :" Cijela psihijatrija se vrti oko irealnog, oko iluzija i prevara. Upravo su ove prevare na djelu u BiH.

U narednom dijelu teksta, cilj mi je, da barem malo predstavim način manipulatorskog djelovanja nekih novih- starih likova, kako svako iz svojih razloga juriša na istu metu. Doduše nisu svi isti. Jedni otvoreno govore kako će BiH  uništiti kao državu, drugi to kamufliraju, dok treći, ne znam iz kojeg razloga, djeluju sa zakašnjenjem od nekoliko koraka, što u konačnici daje iste rezultate  kao i rezultati onih koji jurišaju ili se kamufliraju.        

Manipulacije međunarodnim sajmom EXPO 2020

Državni ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nervozno se oglasio nakon što je Vlada Kantona Sarajevo preuzela organizaciju učešće BiH na međunarodnom sajmu EXPO 2020 Dubai. Ministar izjavljuje po ko zna koji put, kako on u potpunosti podržava nastup privrednika  iz BiH na sajmu EXPO 2020 Dubai, ali je neprihvatljivo i u suprotnosti sa ustavom i zakonima da jedan kanton vrši organizaciju učešća BiH na ovom međunarodnom sajmu. 

Međutim, ispostavit će se da je ministar obmanjivao privrednike i bh-javnost i da je sve činio kako do odlaska privrednika na spomenuti sajam uopšte ne dođe. On jeste tokom protekle godine davao izjave, kako " on od samog početka ulaže maksimalne napore za ravnopravno predstavljanje privrednika iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine na sajmu EXPO 2020". Njegovo nastojanje o "ravnopravnom predstavljanju" i njegove stvarne namjere otkrit će njegova prepiska sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković. 

Krajem jula 2021.godine, ministrica Turković obavještava ministra Košarca, kako su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali službenu obavijest, da su spremni osigurati sve uslove te dodatnu pomoć za učešće BiH na sajmu EXPO. Odgovor Košarca ministrici Turković pokazao je njegovo stvarno nastojanje u vezi sa organizacijom i tom prilikom poručio ministrici da "o tome možemo diskutirati tek kad budeš spremna da glasaš protiv katastrofalnih i nametnutih odluka visokog predstavnika koje su usmjerene protiv srpskog naroda!" 

Teške brige Vulina, Milanovića i Granića

Vojno neutralna Srbija, kako ističe Aleksandar Vulin, mora biti spremna da sama sebe zaštiti , ali i sve Srbe gdje god žive. Nevjerovatno! Nije valjda i one u Tokiju? U cilju zaštite Srba on kaže da ne zna zašto neki misle da će, ako unište Srpsku, time sačuvati BiH. " Pa neće. Poštujte Republiku Srpsku, mi samo to tražimo", te naglašava da samo Srbija ne zvecka oružjem i ne prijeti nikome. Naravno, ona je miroljubiva i samo se iz miroljubivih razloga naoružava, dok Srbiji svi prijete. Srbija je sa svih strana okružena neprijateljima, kao bivša Jugoslavija BRIGAMA. Zato ne treba da se netko čudi što se naoružava i što njen predsjednik kaže da je naručio u Rusiji veoma moćno oružje i "želi da što pre dođe". 

Prilikom posjete BiH sredinom decembra 2021.godine, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, ublažavao je teške izjave predsjecnika RH Zorana Milanovića koje se odnose na pojam genocida uopšte a posebno njegov odnos prema genocidu u Srebrenici. Umjesto zahvalnosti, on obasipa paljbu prema premijeru iz razloga što premijer nije spriječio donošenje Zaključaka  Vijeća EU o BiH, koji sprječavaju predsjednikovo nastojanje da se u BiH produbi apartheid. To je bio razlog što je predsjednik poručio premijeru da ga ne brani od  "zlostavljača hrvatskog naroda u BiH".

Bosna i Hercegovina ne može biti unitarno- građanska, ljutito ovih dana govori Mate Granić, savjetnik Hrvatskog predsjednika. To je onaj Mate koji je tokom ratnih devedesetih uređivao BiH po principima apartheida, željno iščekujući da "Srbi uzmu svoje", nakon čega će Hrvatska uzeti svoje. Takođe je predstavljao  koncepciju da u slučaju raspada BiH, " Hercegovina mora nama". Tako naš nervozni Mate, danas, ko biva osuđuju Milorada Dodika zbog antidejtonskog djelovanja , a istovremeno očekuje da Dodik uspije u svom secesionizmu, jer bi "Hrecegovina pripala nama"- Hrvatskoj.

Država bez diplomacije

Sada već davne 1992.godine, 22.maja, Bosna i Hercegovina je postala članica Organizacije Ujedinjenih Nacija i od tada sve do danas država je razvijala diplomatsko- konzularnu mrežu po bijelom svijetu, da bi naši državotvorci, tek trideset godina kasnije shvatili, da ta mreža nije dobra i da ništa dobroga ne radi za državu koju predstavlja. Zbog toga se ovih dana "morala" donijeti odluka na nivou jedne političke stranke da se uspostavi agencija za lobiranje, koja će državu BiH pravilnije zastupati."Zadužuju se naši funkcioneri da, u skladu sa važećim zakonima, osiguraju formiranje i registraciju fonda iz kojeg bi se koristila sredstva u svrhu lobiranja u inostranstvu za interese BiH", jedan je od zaključaka te stranke.Pozivamo sve svoje kadrove, institucije, privrednike i druge pojedince , da kad fond bude osnovan, osiguraju sredstva za njegovo funkcioniranje.

Da li je moguće da državotvorna stranka, bar kako to oni kažu, za ovih trideset godina nije uspjela odškolovati diplomate i organizirati diplomatska predstavništva širom svijeta, da na jedan sasvim normalan način, bez posebnog fonda koji će osiguravati pojedinci kao milostinju, obezbijedi diplomski rad, koji uključuje  lobiranje u interesu države. 

Čovićeva briga za plasman hrvatskih proizvoda u BiH

Čovićeva konstitutivnost i legitimno predstavljanje narodaa je ona Granićeva politika kojoj je cilj uzeti Hercegovinu i dodatno učvrstiti apartheid. To je ono na čemu Čović od 2011.godine gradi  svoju politiku manipulacije izbornim zakonom. Predstavljajući jedan od interesa hrvatske politike u BiH, Dragan Čović objašnjava ciljeve i metode te politike na  polutajnom sastanku sa bosansko-hrvatskom dijasporom u Švicarskoj 2011.godine. "Kada smo organizirali Hrvatski narodni sabor, govori Čović, neki od vas to pamte, 2001.godine, tada je donesena odluka o Hrvatskoj samoupravi i tada je bio onaj upad u Hercegovačku banku, smjene mnogih dužnosnika, politički, odnosno pravni procesi, smjene ljudi koji su završili lišeni slobode po zatvorima. Sad smo se dogovorili da to radimo malo mudrije". Njegova mudrost i kamuflaža europejstvom ogolila se stotinu puta do sad, ali čovjek ne odustaje.

Kako Čović manipulira građanima porijeklom iz BiH, koji žive i rade u Švicarskoj, predstavljajući im  interes države Hrvatske, a ne interes države BiH iz koje vode porijeklo njegovi slušaoci, pokazao je predstavljajući im drugi interes.  A taj "drugi interes je što i ove godine (2011.), iako je recesija i ekonomska kriza, RH će u BiH plasirati blizu dvije  milijarde svojih proizvoda. Bez obzira jel to dvije milijarde franaka ili eura, ogromna je vrijednost, pitanje je ako to ne plasirate, standard u BiH takav kakav je, recite mi onda gdje ćete to plasirati". 

Svoju obmanu i manipulaciju, koju je Čović, uz pomoć Granića i drugih, doveo do vrhunca i koja je postala opasno političko oruđe, predstavio je kao konačan cilj trajne velikohrvatske politike. " Treba napraviti novi Ustav BiH i izborni zakon. To je nešto na čemu mi baziramo sve. Mi želimo da ove privremene odluke, rješenje oko Ustava, upravo iskoristiti da u konačnici dobijemo svoj entitet, svoju federalnu jedinicu ili u konačnici kako će se već zvati, to je manje bitno".

Manipulacija i obmana o unitarno- građanskoj BiH u uslovima kada je država na rubu propasti ima za cilj dodatni pritisak na one kojima je BiH kao država potrebna. Po pravilu manipulacijama se izaziva strah kod građana, izvrću se slike o onome što rade rušitelji , dodatno se razvija nacional-šovinizam  i pojačava se etnička netrpeljivost. To jeste razlog zbog čega manipulatori u politici koriste izraze koji daju iskrivljenu sliku o njima i predstavljaju sebe kao spasioce narodaa a one druge, kao nekoga, ko želi da njegov narod uništi.

Stalno korištenje priče o tome kako " neko želi ukinuti Republiku Srpsku" i kako neko želi " disciplinirati i urazumiti Srbe", ima za cilj stalnu napetost u društvu, razvijati dodatnu homogenizaciju, tako da narod nema vremena misliti i govoriti o onim temama koje mu život  znače. Svojim manipulacijama i prevarama žele da Republiku Srpsku predstave kao metu, što koriste kao opravdanje za urušavanje BiH.  

Manipulatori, ipak, nisu računali na to da ogroman broj mladog stanovništva ne sluša manipulatore i da masovno, umjesto homogenizacije, napušta svoje rodne krajeve i odlaze na zapad. Karadžić jeste tokom devedesetih uspio da metodom izazivanja straha, kod vlastitog naroda, okupi i homogenizira cjelokupno stanovništvo. Međutim, današnji manipulatori izazvali su suprotan efekat. Umjesto homogenizacijskog ljepila ljudi masovno odlaze da zaštite sebe i svoje porodice od materijalnog i psihičkog izrabljivanja.

" Sjećaš li se Milorade kada je Karadžić mislio da je veći od Miloševića"? , pitao je Zoran Ostojić u studiju PRVE TV Milorada Dodika. Nije ga bez razloga pitao baš ovo. Manipulacije i obmane koje ovaj čovjek izgovara svakim danom, teško je pobrojati. One su razarajuće i destruktivne jednako za sve krvne grupe, genetske kodove i za pripadnike svih vjerskih zajednica. Manipulatori ne mogu shvatiti da piramida ne može naopačke stajati, kao što u društvu općina, kanton ili entitet ne mogu stajati iznad države. Kad država počne da se brani i kada inzistira na ispravnom postavljanju piramide, tada manipulator proglašava svoju ugroženost i prikazuje se kao žrtva.

Ipak, psihijatrija se u politici ne treba  koristiti kao iluzija i prevara!Kako vam se sviđa članak?

2 0

Alija Redžepovac

Alija Redžepovac10 članaka

Živi i radi u Velikoj  Kladuši. Politički neaktivan...

Komentari za ovaj članak su onemogućeni