Pokušaj opoziva Fikreta Abdića politički je događaj godine u Velikoj Kladuši

Pokušaj opoziva Fikreta Abdića politički je događaj godine u Velikoj Kladuši

Protekla godina u Velikoj Kladuši bila je izuzetno burna u političkom smislu. Nova parlamentarna većina u Općinskom vijeću pokušala je opoziv aktuelnog načelnika Fikreta Abdića. U tome nisu uspjeli, da bi se odmah nakon neuspjeha i raspali. Događaj je to koji je u političkom smislu obilježio godinu u Velikoj Kladuši.


Parlamentarna većina koju su činili predstavnici SDA, SDP-a, NES-a, Naše stranke, DNZ-a i dva nezavisna vijećnika nije uspjela smijeniti Fikreta Abdića, načelnika Općine Velika Kladuša.

„Nažalost, ta inicijativa je pokazala sve slabosti i našeg demokratskog sistema jer je načelnik zajedno sa svojom Laburističkom strankom uspješno uspijevao opstruirati sve demokratske procese u Velikoj Kladuši sa ciljem njegovog opoziva“, izjavio je Asmir Ćufurović, predsjednik OO SDA Velika Kladuša.

Vijećnik Naše stranke Amir Purić navodi kako jedna satisfakcija jeste da je petnaest vijećnika, većina u Vijeću, izglasala, odnosno prihvatila inicijativu o opozivu: „Nažalost, kada smo to trebali potvrditi, zbog nedolaska jednog vijećnika čitav proces je propao. Taj vijećnik je na sebe preuzeo jednu strašnu odgovornost za rekao bih propuštenu šansu generacije“.

A šansa je, kako svi sugovornici kažu, propuštena zbog vijećnika SDP-a Ibrahima Kajtezovića Bate. Njega sve strane krive za nedolazak na sjednicu i neuspjeh. Zbog toga je krenulo osipanje kadrova ove partije u Velikoj Kladuši. Ostavke je podnijelo i stranku napustilo nekoliko članova, među kojima i predsjednik općinske organizacije. Nakon toga, reagovali su organi stranke.

Mi tu nemamo dileme, dogovor je bio da se ide u tom pravcu, ja već nekoliko puta ponavljam da sam bio u kontaktu i na fonu tih vijećnika i noć prije same te sjednice i ničim nije bilo naglašeno da neko neće doći. Nažalost, sutradan se nije pojavio jedan vijećnik. Mi smo saslušali tog vijećnika, tražili od njega da vrati mandat SDP-u jer to je neoprostiva greška, dali mu neki rok da to učini,  on to nije uradio i mi smo ga isključili i to je za nas završena priča“, objašnjava Razim Halkić, predsjednik KO SDP-a USK-a.

Iz opozicije kažu da je razloga za opoziv bilo mnogo. Tvrde, neslaganje sa Abdićem, jednostavno je nepremostiva prepreka.

Ne uvažava on Vijeće kao predstavnički organ građana. Druga stvar, načelnik šest mjeseci nije dolazio na posao, sve privredne aktivnosti u Velikoj Kladuši su zamrle, ne funkcionišu. Nema ništa novo i to je ono što mu se stavlja na teret da tako kažem“, tvrdi NES-ov vijećnik Fuad Sulejmanagić.

Sulejmanagić podsjeća i na sudski proces koji se protiv Abdića vodi u Kantonalnom sudu u Bihaću. Sve su to, kaže, stvari zbog kojih je teško Veliku Kladušu voditi u pozitivnom smjeru. Međutim, iz opozicije kažu da neće odustati od ideje iz prošle godine. Iz Laburističke stranke nisu željeli dati komentar, iako smo to ponudili nekoliko puta.

Izvor: federalna.ba


Kako vam se sviđa članak?

0 0

Komentari